Home » Kinesiologie » Kinesiologie en de lente

Kinesiologie en de lente

door | 11 mrt, 2024 | Kinesiologie

Het is alweer maart! Je voelt de lente in de lucht hangen.
De lente staat voor een nieuw begin. In de lente wil alles met kracht naar buiten komen, kijk maar naar de natuur.

Wist je dat kinesiologie kan helpen bij de overgang naar de lente?

Hieronder leg ik je uit hoe ik je kan helpen:

Hulp bij allergieën

Wellicht heb jij in de lente last van bijvoorbeeld hooikoorts. Ik kan je helpen bij het onderzoeken van je allergieën en intoleranties door middel van spiertesten. We kijken wat de specifieke triggers zijn en waar je op reageert. We pakken die vervolgens bij de oorzaak aan. Juist nu, nog voor bepaalde pollen in de lucht zijn, kunnen we verhelpen dat je daar in april/mei met bijvoorbeeld grassen zo sterk op reageert. Ik vertel je er graag meer over.

Immuunsysteem in balans brengen

De afgelopen weken waren er nog steeds veel mensen ziek, wellicht jij ook? Een immuunsysteem dat uit balans is, uit zich vaak in verkoudheid die maar niet over gaat, of vermoeidheidsklachten die maar niet beter worden (ondanks bijvoorbeeld bepaalde supplementen die je slikt). Dit kan komen doordat je lichaam een aantal belangrijke stoffen niet goed opneemt. Tijdens een behandeling onderzoek ik hoe het met je immuunsysteem gaat. Ik kan testen welke stoffen wel en niet kunnen worden opgenomen door je lichaam. En dat er hoogstwaarschijnlijk een relatie bestaat tussen je langdurig hoesten en bijvoorbeeld vitamine C opname en zo meer.

Stressmanagement & emotionele balans

Sommige mensen ervaren stemmingswisselingen of emotionele uitdagingen tijdens seizoenswisselingen. Ik werk hiervoor met het 5 elementenschema, dat gekoppeld is aan de Chinese elementen, die ook weer gekoppeld zijn aan de organen en emoties.

 1. Hout (Mu):
  • Organen: Lever en galblaas.
  • Emotionele betekenis: De lever wordt geassocieerd met veranderingen zien als een kans. Een onevenwichtige leverenergie kan leiden tot gevoelens van frustratie, woede en prikkelbaarheid. De galblaas is verbonden met het vermogen om beslissingen te nemen en plannen te maken.
 2. Vuur (Huo):
  • Organen: Hart, dunne darm, kringloop en drievoudige verwarmer.
  • Emotionele betekenis: Het hart staat centraal in emoties zoals vreugde, liefde en compassie. Een onbalans in het hart kan leiden tot overmatige opwinding, verwardheid en slapeloosheid, volg je je hart (wel)? De dunne darm wordt geassocieerd met het vermogen om te kunnen onderscheiden wat echt belangrijk voor je is. De kringloop staat voor verantwoording nemen voor je eigen leven. En de drievoudige verwarmer gaat over evenwicht in jezelf en in het leven.
 3. Aarde (Tu):
  • Organen: Milt en maag.
  • Emotionele betekenis: De milt wordt geassocieerd met zorgen maken en piekeren. Een onevenwichtige milt kan leiden tot overmatige zorgen, obsessief denken en een gebrek aan focus. De maag wordt geassocieerd met tevredenheid, wel of geen nee kunnen zeggen, meer begrip voor de buitenwereld dan voor jezelf.
 4. Metaal (Jin):
  • Organen: Longen en dikke darm.
  • Emotionele betekenis: De longen zijn verbonden met verdriet vasthouden, en dat niet kunnen tonen, onbalans in de longen kan leiden tot melancholie, depressie en het vasthouden van verdriet en geen ruimte nemen voor jezelf. De dikke darm staat voor loslaten en loslaten van zaken die niet langer nodig zijn, ruimte maken voor nieuwe dingen.
 5. Water (Shui):
  • Organen: Nieren en blaas.
  • Emotionele betekenis: De nieren worden geassocieerd met angst en de wil om te overleven. Een onbalans in de nieren kan leiden tot angst, onzekerheid en gebrek aan doorzettingsvermogen. De blaas staat voor controle over het eigen leven, vertrouwen, in jezelf geloven.

Deze associaties tussen elementen, organen en emoties vormen de basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Tijdens een behandeling kunnen we kijken wat er bij jou uit balans is.

Resoneert hier iets van? Dan zie ik je graag terug in de praktijk. Als je vragen hebt, hoor ik het ook graag.

Over mij

Persoonlijke groei loopt als een rode draad door mijn leven. Mijn blogs zijn bedoeld om je te inspireren om die stap te nemen die jou dichter bij je kern brengen en bij je zelfliefde.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin