Tegenwoordig is het moeilijk om niet met het woord ‘zelfliefde’ geconfronteerd te worden. Het lijkt overal op te duiken, in gesprekken, op sociale media en in boeken. Misschien voel je zelfs een lichte weerstand als je het hoort, alsof het een modewoord is geworden. Zelfliefde kan echter een diepe en waardevolle betekenis hebben, ook al klinkt het soms wat abstract.
Zelf vond ik het begrip ‘zelfliefde’ lange tijd vaag en ongrijpbaar. Wat betekent het nu echt? En waarom zou het belangrijk zijn om daar aandacht aan te besteden?
Waarom deze blog over zelfliefde?
In mijn praktijk zie ik regelmatig cliënten die vastlopen in moeilijke situaties, zowel in hun werk als privéleven. Ze analyseren en overdenken alles eindeloos, hopend op geruststelling: “Ik heb toch alles gedaan wat ik kon?” Hoewel zelfreflectie een cruciale stap is, ligt de echte oplossing vaak niet in eindeloos nadenken en redeneren. De kern van de oplossing ligt soms dieper, in het herstel van de relatie met onszelf. En dat begint bij zelfliefde.
Stap 1: Terug naar de basis
Zelfliefde begint misschien wel bij het herontdekken van wie je werkelijk bent. Stel je je geboorte voor, en zelfs de tijd daarvoor, toen je nog in de baarmoeder was. De geboorte kan een mooie metafoor zijn voor het begin van een levenslange worsteling: vanuit een warme, veilige omgeving kom je in een wereld vol onzekerheden. Als baby ben je nog onschuldig, volledig vervuld van liefde. Er zijn geen verwachtingen, normen, of angsten.
Maar naarmate we ouder worden, komen we in aanraking met de verwachtingen van onze ouders, school, vrienden en de maatschappij. Langzaam leren we dat liefde soms voorwaardelijk is, afhankelijk van ons gedrag of het voldoen aan verwachtingen. Veel kinderen passen zich aan om deze liefde te ontvangen: ze worden gehoorzaam, proberen te voldoen aan verwachtingen of onderdrukken hun emoties om afwijzing te vermijden. In dat proces verliezen we vaak het contact met onze oorspronkelijke, pure bron van liefde.
Deze aanpassingen brengen onvermijdelijk worstelingen met zich mee: pijn, verdriet, boosheid en angst. Dit zijn levenslessen die ons vormen en ons een breder emotioneel spectrum bieden. We leren niet alleen wat liefde is, maar ook wat het niet is. Deze worstelingen laten ons groeien. Ze bieden de kans om te leren omgaan met verlies, afwijzing en frustratie en helpen ons meer inzicht te krijgen in onszelf en onze relaties.
Stap 2: Word wakker
Als je je bewust wordt van de manier waarop je je hebt aangepast om liefde en acceptatie te krijgen, is het tijd om wakker te worden. Herinner jezelf eraan dat je nog steeds diezelfde bron van onvoorwaardelijke liefde bent. Je bent liefde waard, simpelweg omdat je bestaat. Deze liefde is nooit verdwenen, alleen misschien tijdelijk naar de achtergrond verschoven door de eisen van het leven.
Zelfliefde betekent dat je erkent dat je het waard bent om liefde te ontvangen en dat je jezelf die liefde kunt geven. Als je dit besef toelaat, kan het geven en ontvangen van liefde in balans komen, zoals yin en yang, en wordt je leven vervuld van een diepere, blijvende verbinding met jezelf en anderen.
Tot slot
Zelfliefde is geen modetrend; het is een fundament voor je welzijn en persoonlijke groei. Het betekent niet dat je perfect moet zijn of dat alles altijd goed moet voelen, maar dat je jezelf accepteert in alle facetten van wie je bent — inclusief je kwetsbaarheden en imperfecties. Door terug te keren naar je basis, door wakker te worden en jezelf weer te omarmen, maak je ruimte voor de echte, diepe liefde die altijd in jou aanwezig is.
Praktijkvoorbeelden
Neem bijvoorbeeld een cliënte die opgroeide in een onveilige omgeving (KOPP). Ze zocht constant naar waardering door te presteren. Waardering die ze thuis nooit kreeg. Dit putte haar uit, zowel op het werk als privé. Het inzicht dat ze zichzelf moest geven wat ze vroeger had gemist, was cruciaal voor haar heling.
Een andere cliënte begon al op jonge leeftijd te pleasen om maar liefde te ontvangen, gecombineerd met perfectionisme en faalangst. Dit beperkte haar om ontspannen en flexibel in het leven te staan. Wat heb jij gemist in je opvoeding, je relaties, of op je werk? Hoe kun je jezelf geven wat je nodig hebt? Zelfliefde kan de sleutel zijn die je zocht.
Wil je hierover verder praten?
Ik sta (bijna) altijd open om hierover te sparren. Laten we samen ontdekken wat zelfliefde voor jou kan betekenen.
Wil je liever een afspraak maken om met behulp van kinesiologie en coaching de zelfliefde terug te krijgen, waardoor je makkelijker met lastige situaties omgaat? Dat kan natuurlijk ook!
Lieve groet, Marlies
0 Reacties