Home » Persoonlijke groei » Pleasen

Pleasen

door | 13 nov, 2023 | Persoonlijke groei

Je hart schreeuwt “nee”, en toch zeg je “ja”. Je bent weer in de hulpverlenende valkuil getrapt en hebt “ja” gezegd tegen iets waar je helemaal niet blij van wordt. En dat alleen maar om de ander te helpen.

Misschien herken je dit wel: het altijd willen pleasen. Het is namelijk niet altijd makkelijk om je grenzen aan te geven, zeker niet wanneer je het goed wilt doen voor een ander.

We voelen ons al gauw schuldig als we niet te hulp schieten.

Wat zou de ander hiervan vinden?

Heb ik iemand teleurgesteld?

Maar iets niet doen voor een ander, betekent niet dat je niet aardig bent. Sterker nog: je bent misschien wel aardiger. Daarmee zorg je namelijk voor jezelf en weet de ander ook waar hij of zij aan toe is.

Daarnaast is het aangeven van je grenzen een teken van zelfrespect. Iets wat we in de huidige tijd wel wat meer kunnen gebruiken. We trekken ons nog veel te veel aan wat iemand anders van ons vindt. Maar hoe was het voor jou toen iemand recent nog “nee” tegen je zei? Was dat een big deal?

In plaats van een verplichting aan te gaan met een ander, ben je verplicht aan jezelf om je kostbare energie te gebruiken voor de juiste dingen. Luister naar wat je zelf nodig hebt.

 

De eerste stap hierbij is het leren zeggen van een heel belangrijk woord: nee!

Een kleine oefening:

Een kei worden in “nee” zeggen

1. Observeer je patronen: leer tegen welke soort dingen je “ja” zegt, terwijl je “nee” had willen zeggen. Schrijf deze momenten op. Herken je een patroon?

2. “Nee” zeggen op een aardige manier is écht mogelijk en zo krachtig. Schrijf wat zinnen voor jezelf op dit je met vertrouwen durft uit te spreken. Bijvoorbeeld:

– Bedankt dat je aan me denkt, maar ik laat het een me voorbij gaan.

– Ik heb mijn tijd nu voor iets anders nodig.

– Ik laat dat even aan me voorbij gaan.

– Sorry, maar dit is niet iets voor mij.

– Ik zeg voor nu nee, maar ik laat het weten als dit verandert.

– Bedankt dat je me dit vraagt, maar dit past niet bij me

3. Oefen de zinnen voor de spiegel of vraag iemand die dichtbij je staat om deze zinnen met je te oefenen. Kijk jezelf of de ander altijd aan als je de zinnen uitspreekt.

 

Hoe kan ik je helpen?

Vind je het lastig om “nee” te zeggen en please je ander nog te vaak? Ik help je graag met een eerste praktische stap om te stoppen met pleasen. Er zijn twee opties:

1. Boek je eerste behandeling (of kom weer eens terug naar de praktijk), dan gaan we meteen aan de slag. Meer lees je hier.

2. In een gratis online sessie onderzoeken we welke eerste stap je kunt zetten om beter je grens aan te geven, zodat je goed voor jezelf gaat zorgen.

Over mij

Persoonlijke groei loopt als een rode draad door mijn leven. Mijn blogs zijn bedoeld om je te inspireren om die stap te nemen die jou dichter bij je kern brengen en bij je zelfliefde.

Gerelateerde artikelen

Happy Ending

Happy Ending

Vanmiddag zat ik even buiten met mijn koffie en ineens schoot me te binnen: al van jongs af aan wilde ik het liefst naar films kijken met een happy...

lees verder
Transformatie

Transformatie

Je hebt een jong gezin, een hardwerkende man en zelf een drukke baan. Daarnaast doe je ook nog vrijwilligerswerk. Er blijft weinig tijd over voor...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin