Het is bijna kerst! Voor veel mensen roept het de woorden gezelligheid, warmte en samenzijn op. Maar tegelijkertijd is er rondom de kerstperiode ook veel drukte en stress.
De supermarkten staat vol met gehaaste mensen, kinderen zijn druk en gespannen en ook jouw to do lijst loopt vol. Cadeautjes kopen, boodschappen doen, gezellig zijn op de kerstborrel van je werk en zorgen dat het huis piekfijn in orde is om je bezoek te ontvangen. En dan moet je ook nog nadenken over de gerechten die je op tafel zet. Je hebt immers tegen je gasten gezegd dat jij alles zou regelen en je wilt hen nu niet teleurstellen.
Ik vermoed dat iedereen bovenstaande situatie wel kent. In mijn blog over kerststress gaf ik al een waardevolle en praktische oefening om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Lees hem hier terug.
Mensen die ik zie in mijn praktijk vinden het over het algemeen lastig om voor zichzelf te zorgen, maar gedurende de kerstperiode wordt dit al helemaal pijnlijk duidelijk. We lopen onszelf voorbij met alle sociale verplichtingen en sociaal wenselijk gedrag: we gaan nog meer pleasen. Herkenbaar?
Stress loslaten door naar buiten te gaan
Als het je allemaal even teveel wordt, is het waarschijnlijk fijn om even naar buiten te gaan. Dan kun je vooral ontspanning en een verlaging van alle stressniveaus ervaren door:
- Buiten te bewegen, (hoeft geen hardlopen te zijn)
- Een wandeling aan zee, als je daar in de buurt bent. Op het strand waait als het ware letterlijk je hoofd leeg, en de geluiden van de zee zijn ook ontspannend
- Een boswandeling en daarbij eventueel een oefening om mee te aarden. Als je onder je knie-schijf met twee vingers iets naar de buitenkant van je onderbeen zoekt naar het eerste kuiltje wat je tegenkomt en dat masseert terwijl je ook onder de bal van je voet eventueel met je duim of twee vingers daar masseert dan is dat een perfecte oefening om je meer geaard te voelen.
- En wat helemaal super is, misschien een voornemen (?) om 2 x per dag een meditatie oefening van een kwartier te doen, ’s-Ochtends en ’s-Avonds. Ze zeggen altijd: als je het te druk hebt om te mediteren, mediteer dan een keer extra. Maar… laten we ook realistisch zijn. Als een meditatie van een kwartier voor jou teveel van het goede is, kun je ook een paar minuten focussen op je ademhaling. Je hoeft hem niet eens te veranderen, je hoeft hem alleen te volgen. Op die manier richt je je aandacht naar binnen (in plaats van naar buiten) en dat is fijn. Het kan zijn dat je hierdoor gaat gapen of zuchten, en dat je op die manier spanning los laat.
Tot slot: doe een korte lichaamscheck-in, Ga zitten of liggen en richt je aandacht op verschillende delen van je lichaam beginnend bij je tenen en omhoog werkend. Merk eventuele spanning op en visualiseer dat je die spanning die je niet dient ‘uitzwaait’ ..die is niet langer van jou. Dit helpt je om beter verbonden te zijn met je lichaam en je emoties en minder in je hoofd te zitten.
Wees gedurende de drukte lief voor jezelf. Geef duidelijk je grenzen aan, en neem de tijd om te voelen wat voor jou belangrijk is.
En dan nog een kleine reminder
Wanneer je een aanvullende verzekering hebt, worden mijn kinesiologie behandelingen meestal deels vergoed! Wil je volgend jaar behandelingen inplannen, zorg er dan voor dat je een aanvullende verzekering hebt. Hoeveel er precies wordt vergoed, hangt af van de verzekering. Je hebt nog een paar weken om een verzekering af te sluiten die bij jouw situatie past.
Toch veel (blijvende) stress na de feestdagen?
Dan kan ik je helpen met een kinesiologie behandeling! Tijdens een sessie help ik je weer tot rust komen en de oorzaak van de stress aan te pakken. Voor iedereen is de trigger van stress anders.
Door middel van mijn behandelingen onderzoeken we wat de patronen en overtuigingen zijn die jouw gedrag en stress in stand houden en gaan we deze ombuigen naar helpende patronen, zodat je jezelf weer op de eerste plaats kunt gaan zetten. Stressvrij!
Meer over kinesiologie lees je hier.
Al eerder geweest? En tijd voor een moment voor jezelf na een drukke periode? Dan kun je makkelijk een nieuwe afspraak inplannen via de agenda.
Ik wil je bedanken voor het vertrouwen het afgelopen jaar. Ik ben heel dankbaar dat ik mensen zoals jij kan helpen. Met heel veel liefde ontvang ik je komend jaar weer in mijn praktijk. Voor nu hele fijne feestdagen gewenst!
0 Reacties